Örskär – Gölgrodor mm

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se… Längs upplandskusten finns de sällsynta och fridlysta gölgrodorna och Örskär är en bra plats för dom då det finns många kärr och små gölar på ön. Enligt Wiki finns det i övrigt gölgrodor i Norden bara på någon enstaka plats i södra Norge. De leker i slutet på maj och i början av juni då vattnen i gölarna och kärren blivit tillräckligt varma.

Gölgrodorna var naturligtvis självklara motiv för oss alla som deltog på fototräffen. Tyvärr så var det nog lite för kallt så de var inte speciellt lekbenägna och de var svåra att hitta. Sent på lördag eftermiddag, efter lite irrande i markerna mellan Maren mitt på ön och ett par gölar på Örskärs norra del, så hittade vi dom till sist i en solbelyst liten göl alldeles vid havet där leken pågick för fullt.

– – – – – – – En smygis… En av solreflexer stjärnprydd vattenlöpare sprang om kring i gölen… En snok som tittade fram mellan stenarna vid havsstranden…

De var allt från Örskär för den här gången men det blir säkert fler gånger då det är en härlig ö i Roslagens norra skärgård.

En mas sa 🙂

1 svar på ”Örskär – Gölgrodor mm

Lämna ett svar