Delta i BioFoto Sveriges fototävlingarFototävling 2023

Publicerat  av Curt Leidig

Dags att skicka in bidrag till årets fototävling.

Inget speciellt tema denna gång, motivvalet är fritt, men det skall naturligtvis vara en naturbild.
En bild per deltagare. Skriv gärna en förklarande text till bilden och ditt namn.
Tävlingen är öppen för alla BioFoto-medlemmar.
Skicka in ditt bidrag på mail till  fototavlingbiofotose

Bilderna skall vara i Jpeg-format. Storlek 1200 pixlar på höjden (bredd beroende på bildens proportioner) Normala 2:3-bilder blir då 1200×1800 för liggande och 800×1200 för stående.

Färgrymd sRGB.  Döp filen med ditt namn.
Bidragen skall vara inskickade senast den 30 november 2023.
Tävlingen avgörs senast 1 Februari 2024 och kommer att publiceras på vår hemsida.

Vi utser 3 st. vinnare vid varje tävling.

1:a pris Presentkort på 1000 kr på Scandinavian Photo
2:a pris Presentkort på 500 kr på Scandinavian Photo
3:e pris Presentkort på 250 kr på Scandinavian Photo

1:a och 2:a pris är sponsrade av Scandinavian Photo och 3:e priset är sponsrat av BioFoto Sverige

I juryn denna gången sitter medlemmar ifrån BioFoto Finland..

Arne Berneklint

BioFoto Sverige


Fototävling 2022Resultat

Nu är Biofotos årliga fototävling 2022 avgjord

Temat var Fritt.
I juryn satt Olle Bjernulf och Arne Berneklint från BioFoto. Dessutom deltog i år Fio Granér och Günter Dippe. Fio är från Stockholm och gillar djur och natur som hon fotografer så ofta hon kommer åt. Günter är från Göteborg och är en välkänd Naturfotograf med många strängar på sin lyra. Många känner Günter som festivalgeneral för Vårgårda fotoklubbs naturfotofestivaler.
Priserna är i år sponsrade av Scandinavian Photo.

Vinnarna i år blev:
På första plats med maximala 40 poäng, Leif Liss från Falun Ljus och timing är två viktiga komponenter för en lyckad bild. Den här bilden har ett ljus som tar fram gröngölingens alla nyanser ovanligt bra. Timingen är perfekt och den är dessutom välkomponerad. Att fågeln hann vrida huvudet en aning och verkar se rakt in i kameran är pricken över i! Bilden håller även tekniskt mycket hög klass./Günter
Leif Liss erhåller ett presentkort på Scandinavian Photo på 1000 kr.


Leif skriver om sig själv:
Jag heter Leif Liss, bor i byn Kniva strax utanför Falun.
Har fotat djur och natur sedan 1980-talet. När den digitala eran kom blev det genast ett lyft. Nu kan jag se vad jag fotat och hur bilderna blev, och sedan redigera efter behov.
Fåglar har på senare tid blivit mitt favoritmotiv , där jag gillar färger, former, strukturer i fjädrar och beteende, fotade i ett bra ljus med bra bakgrund.
Har haft ett antal hackspett-projekt 2021-2022 där jag försökt fånga spettarna i speciella situationer. Denna bild på en gröngölingshona som nyss matat sina ungar har fotats från gömsle som jag kan stå i för att höja bildvinkeln.

På andra plats med 37 poäng, Angelica Parling-Lindström, Lidköping. En mycket väl komponerad bild där multiexponeringen verkligen kommer till sin rätt. Fin avvägd färgskala./Arne
Angelica får ett presentkort på Scandinavian Photo på 500 kr.

Angelica skriver om sig själv:
Jag har fotat praktiskt taget hela livet, först hästar såklart,  men sedan oftast naturbilder. Tidiga mornar med dimma är favorit , annars hamnar jag gärna bland mossor, lavar och spännande mönster i naturen. Vill inspirera till att finna det vackra i det vi hittar  runt knuten. 
Medlem i BioFoto och Lidköpings Fotoklubb. Gett ut en bok, “…och här vill jag bo”, med mina texter och foton till pappa Nils’ dikter samt en guidebok om Vänern. 
Bilden togs en tidig vårmorgon vid Hornborgasjön.

På tredje plats med 33 poäng, Roland Magnusson, Solna. En bild som verkligen sticker ut med sin fina färgskala och en perfekt komposition./Arne
Roland får ett presentkort på Scandinavian Photo på 250 kr.

Roland skriver om sig själv:
Uppväxt i Mönsterås, född 1963.
Redan vid 10 års ålder drömde jag om att få bli naturfotograf. Jan Lindblad och Sven Gillsäter var mina stora förebilder. Första systemkamera Pentax K1000 med Tokina 400mm köpte jag vid 15 års ålder. Övergick senare till Nikon och 2018 till Olympus. Den digitala utvecklingen har skapat enorma möjligheter till kontinuerligt fotande. Både i närmiljö och på utlandsresor.
Bilden är tagen mars 2022 en tidig morgon vid Tysslingen. Stor klar fullmåne, massor av sångsvan, det var bara att vänta in rätt ögonblick.

Grattis till alla tre önskar vi i tävlingskommittén!


Vi delar även ut 10 st hedersomnämnande.

Uno Fors, BF Stockholm, 31 poängPeppe Nordenskjöld, BF Stockholm, 29 poängLars Tjusberg, BF Stockholm, 28 poängMarcus Ershammar, BF Stockholm, 27 poängNils Gyllbäck, BF Stockholm, 27 poängPeter Jaktlund, BF Gävle-Dala, 26 poängSusanne Edlund, BF Stockholm, 26 poängAnna Lyubutova, BF Stockholm, 25 poängPer-Åke Pollack, BF Gävle-Dala, 25 poängKenneth Gyllensting, BF Syd, 24 poäng

Grattis till alla er!

Tack till Scandinavian Photo som sponsrar oss med priserna!

Tävlingskommittén

Olle Bjernulf och Arne Berneklint
Fototävling 2021

BioFoto Sverige arrangerar en fototävling en om året.

Inlämningen för 2021 års tävling är avslutad.
Resultatet kommer att presenteras här på hemsidan.

TÄVLINGSREGLER
Fotografen skall vara medlem i BioFoto.
Max ett bidrag per fotograf.
Tidigare prisbelönta bilder i Biofototävlingar är inte tillåtna.
I och med deltagande medger fotografen att namn och bild får publiceras  i sammanhang som rör tävlingen.
Eventuell vinstskatt betalas av fotografen.
Domarnas beslut kan inte överklagas.
Normal bildredigering är tillåten men inte uppenbar manipulering som vilseleder betraktaren.
Ramar på bilderna är inte tillåtna.
Text/signatur i bilderna är inte tillåtet.

TävlingskommitténFototävling 2020

Nu är Biofotos årliga fototävling 2020 avgjord
Temat var ”Vatten”
I juryn satt Olle Bjernulf och Arne Berneklint från Biofoto. Dessutom deltog i år Roffe Andersson och Jan Pedersen. Roffe är från Vallentuna och är en hängiven Naturfotograf och fågelskådare. Jan är välkänd Naturfotograf med många strängar på sin lyra. Många känner Jan som reseledare till många länder genom Wild Nature fotoresor.
Vinnarna i år blev:
På första plats med 37 poäng, Lars-Erik Boberg, BF Gävle-Dala med en fantastiskt fin bild som verkligen på ett bra sätt speglar vårt tema ”Vatten”. Både i fast och flytande form.
Får ett presentkort på Scandinavian Photo på 1000 kr.

Lars-Erik skriver om sig själv:
Jag är medlem i BioFoto, Sverige – Förening för naturfotografer och Kultur och Miljö i Falun.
2010 fick jag en bild publicerad i Nikons kalender, en utmärkelse som jag är stolt över.
Jag har efter detta blivit ännu mera inspirerad av fototävlingar och är numera pensionär.
Har deltagit i utställningarna i Säterdalen: En Fotografisk resa i tid och rymd 2011-2018. Jag försöker lägga ner mycket arbete på planering i samband med natur och arkitektur- fotograferandet. Min ambition är att teknik och komposition skall vara så bra som möjligt för att förmedla det resultat jag önskar. 2011 var jag delaktig som fotograf, vid tillkomsten av boken ”FALUN Staden som försvann”, med Örjan Hamrin som Redaktör vid Dalarnas Museum. 2012 var jag fotograf och delaktig med research & fakta vid tillkomsten av boken ”Jack Hanson Arkitekt”, med Eva Kvarnström som Redaktör & grafisk form. 2013 var jag anlitad som fotograf för fotodokumentation vid tillkomsten av 2 st konstbroschyrer till nya vårdbyggnaden, Falu Lasarett,
2017 var jag anlitad som fotograf och med research & fakta vid tillkomsten av boken ”Så blev det”, byggnader av Jack Hanson i Falun-Borlänge samt Eva Kvarnström som Redaktör & grafisk form!

På andra plats med 36 poäng, Lars Tjusberg, BF Stockholm. En träffsäker bild på Kungsfiskaren med en kaskad av vatten.
Får ett presentkort på Scandinavian Photo på 500 kr.

Lars skriver om sig själv:
Är väldigt mycket hobbyfotograf. Är idag pensionerad sedan 10 år. Har alltid tyckt om att fotografera men det är under de senaste åren som jag verkligen har kunnat ägna mig åt det lite mer helhjärtat. Mitt främsta intresse inom foto är djur och natur, speciellt fåglar är prioritet ett. Reser gärna på olika fotoresor världen runt men även i Sverige så klart. Är ofta ute i naturen på promenad med hunden, ibland följer kameran med. Har man tur så stöter man på något att avbilda. Har även en passion för efterbehandling i diverse program, passar ju bra nu under höst och gråa vintern. Så klart finns det ett familjeliv i form av fru och barn och barnbarn som lyser upp tillvaron. Det finns också ytterligare en passion i form av golf. Så när gräset börjar växa här hemma runt Södertälje så kommer golfklubborna fram. Då spelas det golf flera dagar i veckan.

På tredje plats med 34 poäng, Anders Molin, BF Stockholm. En mycket finstämd bild som väl lever upp till tävlingens tema och speglar spänningarna i vatten på ett fint sätt.
Får ett presentkort på Scandinavian Photo på 250 kr.

Anders skriver om sig själv:
Jag bor i Stockholm men tillbringar mesta tiden ute på Udden, Värmdö med närhet till djur och natur. I samband med medlemskapet i Biofoto, dec 2016, så har intresset för foto ökat markant och jag deltar i de flesta av Biofoto Stockholms sammankomster, inne såväl som ute. De här åren har givit mig möjlighet att följa med på många resor och träffar, i Biofotos och andras regi, vilket har givit många fina upplevelser och bilder. Det känns hedrande att vara en av pristagarna .

Grattis till alla tre önskar vi i tävlingskommittén.Vi delar även ut 10 st hedersomnämnande: