Vinnare i Biofoto Sveriges fototävling 2016

Sammanlagt har det inkommit 79 st. bidrag till tävlingen från alla lokalavdelningar i Sverige.
Juryn som denna gång har bestått av Olle Bjernulf och Arne Berneklint från Biofoto Sverige samt Erik Bjernulf, 55år, som har haft fotografi i snart 50 år och Hasse Andersson som även han har fotograferat länge och har flygbilder som specialitet men gör gärna påhälsning i naturen.

På första plats kom Lotta Arborelius med 37 poäng av 40.
En mycket deltagande bild, med fin känsla för det svartvita fotografiet

 

bild-1_lotta-arborelius

Lotta Arborelius  Tyresö.
Jag har varit intresserad av djur så länge jag kan minnas och fick min första kamera när jag var 10 år gammal. Men det var först för 10 år sedan när jag köpte mitt första fasta 300 mm objektiv som jag på allvar började fota vilda djur. Sedan dess har jag bl.a. varit i Amazonas, Borneo, Sydafrika, Nordvästra Kanada, Indien och ett par vändor till Finland. Jag har bl.a. fotat näsapor, lejon, noshörningar, vita svartbjörnar, vargar, tigrar och vildhundar. Känslan när man sitter i ett gömsle, i en jeep eller en båt och ett djur plötsligt dyker upp är obeskrivlig vare sig det handlar om en tiger, en varg, en örn eller rävungar. På senare tid har jag också mer och mer börjat fota det som finns i min hemmiljö, såsom fåglar, rådjur och dovhjortar. Det som jag dock tycker är allra roligast att fota är djurens beteenden, t.ex. när en langurmamma visar sin unge hur man hittar mat, makaker som bråkar, eller rävungar som busar med varandra.

Som god tvåa kom Dan Göransson med 36 poäng med sin fantastiska bild på naturens krafter

bild-2_dan-goransson_gorm

Dan Göransson, bor och är verksam i Getinge, Halland.
Jag är pensionär men arbetar som urmakare och musiker (spelar fagott). Främsta intresset är fotografering och har i ca 35 år fotograferat mestadels landskap, både i svartvitt och färg. Skapar och upptäckarglädjen, på många plan, är för mig det allra viktigaste med mitt fotograferande. Vill du veta mer kan jag hänvisa till senaste numret av CameraNatura
(nr 4 2016), samt min hemsida; www.danzone.se

På tredje plats kom Peter Griph med 35 poäng med sin stämningsfulla bild där ljuset bär upp bilden på ett magiskt sätt.

bild-3_peter-griph_fyren-1

Peter Griph.
Jag är bosatt mellan Enköping och Bålsta i närheten av Hjälstaviken.
Har fotat digitalt c:a 5-6 år, fotade analogt 70-80 talet. Jag fotar helst natur, landskap, kust och vattendrag. Jobbar på att få till ett eget bildspråk. Har försökt mig på fågelfoto efter jag gått med i BioFoto där det finns så många duktiga fotografer

Vinnarna får ett presentkort på 1000 kr, 500 kr respektive 250 kr att handla med i någon av Scandinavian Photos butiker.

Följande bilder får ett Hedersomnämnande:
Natalie Ambric, Årsta, 34 p
bild-4_natalia-ambric_socorroMikael Wiklund, Falun, 33 p
bild-5_mikael-wiklund_2016-06-21-25
Stig-Eric Eriksson, Norberg, 33 p
bild-6_stig-eric-eriksson_2016-biofoto-sverige-stig-erik-eriksson_ekorre-0106-0233-08-sv-v
Elisabeth Liljenberg, Kristianstad, 32 p
bild-7_elisabeth-liljenberg_img_7667lrbTore Almgren, Skutskär, 32 p
bild-8_tore-almgren_img_9253
Bo Göran Kristoffersson, Klintehamn, 31 p
bild-9_bo-goran-kristoffersson
Gunnar Meller, Norberg, 31 p
bild-10_gunnar-meller_zebra-04
Lars-Erik Boberg, Falun, 30 p
bild-11_lars-erik-broberg_dsc_0003_bfx
Lotta Lund, Strömsbergs Bruk, 30 p
bild-12_lotta-lund_imgp1311-redigera
Brita Edberg, Domsjö, 30 p
bild-13_rorelse-brita-edberg

 

Ett varmt grattis till vinnarna!

Tävlingsledningen/ gm Arne Berneklint