6 svar på ”IMG_1207a

 1. Jag fick en gång lära mig av en biolog att orkidéer kan vara omöjliga att exakt artbestämma på grund av att de hybridiserar väldigt flitigt. För att få en exakt bestämning kan man behöva räkna antalet kromosoner, och det är ju inget man gör som lekman. Lokala bestånd kan dessutom avvika i färg och form. Jag tror det här är en “nyckel” (Dactylorhiza) men sedan är jag osäker. Gissar på en ängsnyckel (Dactylorhiza incarnata), men Lottas tips kan också vara rätt. Se här: http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/orchida/dacty/dactinc.html

  Mycket vacker bild oavsett vad det är!

  • Tack för kommentaren, Mats. Jag har själv kommit fram till att det är en nyckel, men vågar inte svära på vilken art. Därav den tveksamma rubriken på bilden. Vacker var den i alla fall, nästan en halvmeter hög, stod på en äng med glest hasselbuskage.
   Roligt att du gillar fotot! Med vänlig hälsning/Elisabeth

 2. Hej Elisabeth!
  Orkiden på bilden är en Skogsnyckel, nära släkt med Jungfru Marie nycklar. Man ser skillnaden enklast genom att studera nedre kronbladet/läppen. Skogsnycklarna är tydligt treflikiga, medan Junfru Marie nycklar bara har två mycket grunda flikar. Oftast är också Skogsnycklarna betydligt högre, och blomaxet spetsigare/mer pyramidformat.
  Vänliga hälsningar Jan Videvik

Lämna ett svar