Lövhagen-BF Stockholm

View Calendar
03/02/2024 09:00 - 14:00

3e februari – Utflykt till Lövhagen

  • Varmt välkommen till Biofoto Stockholms vinterutflykt till Lövhagen i Nynäshamn kommun Lördagen den 3 februari 2024!
  • Vi samlas på parkeringen klockan 09.00 för en gemensam promenad och för att fånga den vackra vinterlandskapet mot det mörka havet.
  • Det är Leif Lundin och Mikael Roos som leder fototuren
  • Stigarna kan vara läskigt hala, så vi rekommenderar att du tar med broddar eller motsvarande för att vara på den säkra sidan. Vi kommer att njuta av en gemensam promenad och landskapsfotografering, och vi ser fram emot att fånga ögonblicken av det snöklädda landskapet.
  • Kom ihåg att packa din matsäck för dagen, men ingen oro om du glömmer det – det finns även en kafeteria på plats där du kan köpa något gott. Det blir en dag fylld med natur, fotografering och gemenskap. Ser fram emot att utforska Lövhagen med er alla!
  • Lövhagen (eller Löfhagen) har sitt namn efter en gård som fanns här sedan 1800-talets andra hälft. Ägaren var troligen Johan Mauritz Löfgren som flyttade hit omkring 1870 från sin tidigare bostad på ön Trehörningen. 1913 förvärvades Lövhagen av generalmajoren Henri de Champs som även ägde gården Stockbonäs (numera riven) på västra sidan av halvön. År 1941 sålde de Champs gårdarna Löfhagen och Stockbonäs samt halvön till Nynäshamns köping under förutsättning att området för all framtid endast skulle nyttjas för fritidsändamål. Lövhagens Café & Vandrarhem är inrymd i några byggnader vilka uppfördes omkring 1920 som bostäder för gårdens arbetare och som ekonomibyggnader.
  • Halvön sträcker sig i nord-sydlig riktning mellan Gårdsfjärden i öster och Nynäsviken i väster. Längst i norr börjar Nynäshamns bebyggelse och längst söder ligger Bergholmen och Gummerholmen. På östra sidan, strax söder om samhället, sträcker sig den natursköna Strandvägen.
  • Lövhagen är numera ett populärt friluftsområde med markerade vandringsleder, som sträcker sig genom skog och längs stranden med bad- och rastplatser.  Grottor är också en del av Lövhagens charm. Den mest kända är Kärleksgrottan på norra sidan av Strandvägen nära Kroksundsudden. Grottan består av en åtta meter hög spricka i berget, som vidgar sig nedåt och är två meter bred längst ner. Udden Knappelskär på östra sidan har också sin egna grotta, Knappelskärsgrottan, som tränger 15 meter in i berget. Denna tunnelgrotta tros ha urgröpts av havet under cirka 500 år och är den största i sitt slag på Södertörn och hela Stockholms län.
  • Lövhagen är verkligen en pärla med sin historia, vacker natur och spännande grottor. Ser fram emot att utforska och fotografera detta fantastiska område tillsammans med er!
  • Vid frågor skicka ett mejl, messenger eller ring