Sälskådning på Måkläppen

En gäng morgonpigga Biofotingar samlandes vid Flommens golfklubb för en vandring ut på Måkläppen tillsammans med medlemmar i Vellinge fotoklubb, totalt ca 30 personer.

Efter en klar och kall natt höll solen just på att gå upp och det var uppenbart att det skulle bli en strålande dag med bara en svag vind. En tröst för många av oss som mindes vårt förra försök för ett år sedan då högt vattenstånd hindrade oss att komma ut på Måkläppen.

Vår guide Jan-Åke Hillarp, som också är tillsynsman för naturreservatet, delade frikostigt med sig av allt som är värt att veta om fyren, reservatet, gamla vrak och framför allt djurlivet med sälarna i fokus. Det var ju just sälarna som vi så gärna ville se och förhoppningsvis fotografera. Sälarna gjorde oss inte besvikna även om vi bara fick se dem ute i vattnet. Så här års är det dels de många besökarna på Måkläppen och dels issituationen som lett till att sälarna föredrar att gå upp på land lite längre öster ut längs kusten.

Efter en välbehövlig fikapaus längst ute på reveln så började vi vandringen tillbaka mötandes en strid ström av andra förväntansfulla vandrare och några skridskoåkare som också njöt av det fina vädret. En kustsnäppa poserade dessutom oblygt nästan inom närgränsen för de största teleobjektiven.

Ett stort tack till Jan-Åke och alla ni andra som gjorde detta till en trevlig dag.

Lämna ett svar