Tåkern

Bara någon kilometer öster om Omberg ligger sjön Tåkern. Dess topologi har inte några mått som imponerar. Sjön är bara 12 km lång, 5 km bred och har ett medeldjup på endast 0,8 m. Men precis som med Omberg så är det dess artrikedom anslående. Här har ca 270 olika fågelarter siktats genom åren, och runt sjön, på strandängarna, växer mängder av orkidéer.

Det Stora Lyftet kallas i folkmun en företeelse som äger rum varje morgon under hösten. Under nätterna har tiotusentals gäss sitt nattkvarter ute på sjön. Framåt gryningen börjar de vakna till liv och en våldsam diskussion om dagens flygtur påbörjas ute i sjön. Tjattret ökar och ökar alltmer för att slutligen övergå i ett plaskande när alla gäss samtidigt lyfter, då de flyger ut till omgivande åkrar för att beta.

Turtips

Oavsett vilken tid på året man besöker området kring Omberg och Tåkern så finns det mängder att beskåda, såväl för den naturintresserade som för den kulturellt intresserade. En tur som jag regelbundet brukar göra startar tidigt i gryningen vid Glänås besöksområde vid Tåkern. Därifrån åker jag sedan förbi Väversunda kyrka (i vars prästbostad för övrigt kemisten Jöns Jacob Berzelius föddes – han med det periodiska systemet), vidare upp på Omberg. Där stannar jag vid Stocklycke vandrarhem och går till fots förbi Stocklycke äng ner till Stocklycke hamn. Från Stocklycke vandrarhem kan man följa Sjövägen; en smal enkelriktad väg, förbi Pers sten och Västra Väggar, mot Drottning Ommas borg och kalkstensbrottet i Borghamn, för att sedan avsluta turen med en promenad i Vadstena. Gör man turen på våren, så är ett besök i vid Klosterkyrkan ett måste, för då blommar de tusentals klosterliljorna (Leucojum vernum) som växer där. Vill man inte åka till Vadstena så rekommenderas ett besök på det anrika Centralkonditoriet i den lilla orten Väderstad. Speciellt deras chokladbiskvier rekommenderas å det varmaste.

Det stora lyftet

 

Lämna ett svar