BioFoto Syd på Vänern

Vänern är Europas tredje största insjö, har 22 000 öar, kobbar och skär samt innehåller en tredjedel av allt sötvatten i Sverige. Sjön var också målet för BioFoto Syd´s traditionella vårresa under Kristi Himmelsfärds-helgen.

Efter en omfattande proviantering på ICA i Lidköping, samlades gänget i Spikens fiskehamn på Kållandsö. Där väntade vår färdledare och guide Hans Kongbäck på oss, som med sin vackra båt “Vänereko”  skulle ta oss runt till Lurö och Djurö skärgårdar och tillbaka igen.
Efter en dryg timmes lugn sjöresa anlände fotografer och packning till Stenstaka vandrarhem på Lurö, eller rättare sagt på Husön, som skulle bli vårt basläger under vistelsen.
Hans, som numera är lundensare, vet efter mer än 50 års vistelse i Vänerskärgården, det mesta som är värt att veta om Lurö och Djurö. Fascinerat lyssnade vi till hans berättelser om tegelbruket, Ormedalen, Lurö skola, pumphuset med tändkulemotorn, kyrkoruinen och andra intressanta platser på ön. Om naturen, som nu hotas av igenväxning och om människorna som tidigare bott och verkat på Lurö, som nuförtiden saknar fastboende.
På fredagseftermiddagen var det dags för sjöresan till Djurö Nationalpark, som förutom själva Djurö består av ett trettiotal öar. Här fanns det gott om fotomotiv, bland strändernas kala hällar, i tallskogen och på plättarna med öppna gräsmarker, en rest av gamla tiders jordbruk.
Efter övernattning i före detta fyrvaktarbostaden, väntade en strålande soluppgång på de morgonpigga fotografer som hade satt väckarklockan på kvart i fyra.
Inför sista natten var vi tillbaka vid Stenstaka. Ett stilla kvällsregn tvingade in grillkockarna till inomhusköket, där hamburgarna fick tillagas. Eftersom vinden väntades friska i på söndagen, bestämdes att vi skulle åka tillbaka till Spiken på förmiddagen.
Det blev en ganska gropig hemresa, trots att skeppare Hans valde att gå en östlig rutt i lä om öar och skär. Vi fick uppleva en ganska vresig sida av Vänern, innan vi lyckligen anlöpte hamnen i Spiken.
Avslutningsvis ett stort tack till Hans Kongbäck för suverän guidning och sjömanskap, till Arne Olsson som såg till att det fanns mat på bordet och till samtliga deltagare för strålande sammanhållning och kamratskap!

Curt Leidig

Skicka gärna bilder till mig, så lägger jag till dem i galleriet!

Ett svar på ”BioFoto Syd på Vänern

Lämna ett svar