Fotoresa till Norge, hösten 2013

Så lyckades jag även denna höst få in en kort höstresa till Norge i min kalender. Vårt broderland i väster har ju verkligen så mycket att erbjuda för en naturfotograf, inte minst på hösten.
När jag har möjlighet, försöker jag alltid att stanna till vid “Sohlbergsplassen”, som ligger vid riksväg 27 mellan Enden och Folldal. Just härifrån har man en fin utsikt över Rondanemassivet. Platsen har fått sitt namn efter målaren Harald Sohlberg, som hittade motivet till sin målning “Vinternatt i Rondane” just här.
Denna morgon lyste solen med sitt varma ljus över sluttningarna på Söre Oksle och Storsvulten.
27092013-6C5A2614
Från Dörålen-dalen, dit det finns bilväg fram till Dörålseter, har man en bra vy över de dramatiskt “avhuggna” bergen Nördre och Söre Smedhamran i Rondane nationalpark.

27092013-6C5A2660

I Dörålen träffade jag också på älgfamiljen som var ute och käkade middag.

27092013-6C5A2705
Jag hade i förväg anmält mig till en “Moskussafari” i Dovre. På fredag eftermiddag var det samling på Hjerkinn Fjellstue, för att träffa de övriga deltagarna och få en första information om vilka äventyr som väntade under lördag-söndag.
Ledare för arrangemanget var den norske naturfotografen och BioFoto-medlemmen Roger Brendhagen.

6C5A3280

 

Roger visade sig vara en särdeles trevlig gutt och framförallt mycket kunnig när det gällde naturfoto i allmänhet och myskoxar i synnerhet.
Både lördag och söndag tillbringades till fots på sök efter myskoxar i området runt berget Kolla. Naturligtvis hade Roger redan varit ute tidigt på morgonen och rekognoscerat, så han visste på ett ungefär var djuren höll till.

28092013-6C5A2916
Vi var hela tiden noga med att hålla tillräckligt avstånd till myskoxarna för att inte störa. Skulle de bli irriterade och gå till attack, kan de komma upp i 60 km/tim, så man har absolut ingen chans att springa ifrån dem.
_MG_0584
Vädret under helgen var fantastiskt. Till och med molnen som nästan alltid finns runt Snöhetta hade dragit undan, så drömbilden “Myskoxar framför Snöhetta” blev verklighet

_MG_0535

 

Som avslutning på helgen fick jag möjlighet att fotografera Fjällräv. En stor upplevelse! Vilket otroligt vackert djur!
6C5A3348

 

6C5A3345

 

Fjällräven gynnas naturligtvis när det är gott om Fjällämmel, vilket det verkar vara i år.

6C5A3394

Resan fortsatte mot Jotunheimen. Jag körde den vackra Sognefjällsvägen från Lom mot Sogndal. Här står jag mitt i forsen i Visdalen, med Urdadalstinden (2060 m) framför mig.

6C5A3413

 

Ett vackert höstmotiv från Jotunheimen.

6C5A3416

 

En sak som ofta slår mig när jag besöker Norge, är att även glesbygden lever. Här verkar det finnas bättre möjligheter för människor att leva och försörja sig även utanför storstadsområdena. Kanske dags för ett studiebesök av svenska politiker, för att få till en bättre glesbygdspolitik även i Sverige.

6C5A3450
Avslutningsvis kan jag konstatera att min höstresa i Norge blev väldigt lyckad. Vädret betyder ju mycket, det var kort sagt strålande hela tiden.
Jag kan också verkligen rekommendera Roger Brendhagens Moskussafari. Utmärkt inkvartering och mat i Hjerkinn Fjellstue, ett rimligt pris samt engagerad och kunnig guidning.

Och som sagt, Roger är medlem i BioFoto.

Rogers hemsida hittar du här: http://brendhagen.no/

 

2 svar på ”Fotoresa till Norge, hösten 2013

Lämna ett svar